Nieuws

Overzicht cashloos reizen in het OV

Waar betaal je nog contant in het OV en waar niet?

Laatste update: vrijdag 30 juni 2017 09:09

We krijgen steeds vaker de vraag of je nog met contact geld een los kaartje kunt kopen in het openbaar vervoer. Dat is een goede vraag want de OV-bedrijven streven ernaar om per 1 januari 2018 geen contant geld meer in hun voertuigen te accepteren. Niet alle OV-bedrijven voeren de veranderingen tegelijk door. Daarom hieronder een overzicht.

Los kaartje contant, met pin of contactloos betalen?

Niet bij alle OV-bedrijven kun je al contactloos betalen, pinnen of nog met contant geld betalen. Hieronder zie je, zover bekend, per vervoerder wat de huidige stand van zaken is.

Arriva

Reizigers kunnen met PIN of contactloos betalen in de stadsbussen in:

  • Alphen a/d Rijn
  • Breda
  • Gouda
  • Den Bosch
  • Tilburg

Betaal je met pin of contactloos in de bus? Let dan goed op de pinbon, dit is samen met het kaartje wat je van de buschauffeur ontvangt, het officiële vervoerbewijs. Dit dien je bij overstap of controle te kunnen tonen.

'Cashloos betalen na 19.00 uur' in de stadsbussen in Breda, Tilburg en 's-Hertogenbosch

Per 1 maart 2017 kun je alleen nog 'cashloos betalen na 19.00 uur' in de stadsbussen in Breda en 's-Hertogenbosch. Op de stadsbussen in Tilburg is dit al sinds 1 oktober 2016. Na 19.00 uur betaal je met OV-chipkaart, pin of contactloos. Ook kun je een e-ticket aanschaffen of een kaartje kopen in de voorverkoop bij de Arriva Store.

Arriva E-tickets

Het is ook mogelijk om gemakkelijk en snel een e-ticket te kopen via de site van Arriva. Dit kan op trajecten waarbij je alleen in een bus of trein van Arriva stapt.

Breng

Vanaf begin 2018 kun je in de bussen van Breng ook betalen met een pinpas. Voordat het zover is heeft Breng naar jouw mening gevraagd door middel van een enquête op hun site. Binnenkort vind je hier meer informatie over de plannen bij Breng. Tot die tijd kun je nog met contant geld betalen.

Connexxion

Vanaf begin 2018 kun je in de bussen van Connexxion ook betalen met een pinpas. Voordat het zover is heeft Connexxion naar jouw mening gevraagd door middel van een enquête op hun site. Binnenkort vind je hier meer informatie over de plannen. Tot die tijd kun je nog met contant geld betalen.

EBS

Er zijn bij EBS nog geen veranderingen bekend en kun je nog gewoon met contant geld betalen bij de chauffeur.

GVB

Sinds zondag 26 maart 2017 kun je in de bus geen kaartje meer met contant geld kopen. (In de nachtbussen was dit al zo sinds 1 februari jl.). Later in het jaar volgen ook de trams.

Hermes

Vanaf begin 2018 kun je in de bussen van Hermes ook betalen met een pinpas. Voordat het zover is heeft Hermes naar jouw mening gevraagd door middel van een enquête op hun site. Binnenkort vind je hier meer informatie over de plannen bij Hermes. Tot die tijd kun je nog met contant geld betalen.

HTM en HTMbuzz

Bij HTM is er nog geen verandering bekend. Losse kaartjes kun je kopen bij:

  • De servicepunten: betalen met PIN, Creditcard en contant
  • HTMbuzz: contant betalen
  • Bij de trambestuurder van de rood-beige trams: contant betalen
  • In de automaat van de nieuwe R-net trams: betalen met muntgeld, Pin of creditcard
  • In de automaat van de RandstadRail-tram: betalen met muntgeld

HTM Ticket app

Naast de bovenstaande mogelijkheden koop je een vervoerbewijs via de HTM Ticket app. Via de app betaal je met iDeal of een creditcard.

Qbuzz

Bij Qbuzz Groningen/Drenthe kun je nog contant betalen in de bus.

Betaal bij de aanschaf van een kaartje in de bus indien mogelijk zoveel mogelijk gepast. In de bus is er geen geld terug van papiergeld van meer dan twintig euro.

Q-link

In de Q-link blauw lijn 3 (van Lewenborg via P+R Hoogkerk naar Leek ) en lijn 4 (Beijum via P+R Hoogkerk naar Roden) is het ook mogelijk om te betalen met je Pinpas.

RET

Koop je bij de RET een vervoerbewijs in de bus of tram, betaal dan bij voorkeur met gepast geld. Omdat chauffeurs in het kader van de veiligheid niet te veel wisselgeld bij zich hebben, kunnen zij biljetten groter dan € 20 euro helaas niet aannemen.

Bobbus

Je kunt nog een los kaartje kopen voor de Bobbus. Betaal deze bij voorkeur met gepast geld.

Fast Ferry

Aan boord van de Fast Ferry kun je een kaartje (enkele vaart, dagretour of 20-vaartenkaart) kopen. Je moet contant betalen, pinnen is helaas niet mogelijk. De OV-chipkaart, (ster)abonnementen en OV-jaarkaarten zijn op de Fast Ferry niet geldig.

Syntus

Syntus wil ook per 1 januari 2018 al het contant geld weren op alle bussen van Syntus. Door gebruik te maken van de OV-chipkaart of de Syntus app hoef je niet contant te betalen bij de buschauffeur: veilig en bovendien gemakkelijk omdat je direct in- en uit kunt stappen!

Syntus app

Met de Syntus app kun je reizen met je telefoon en heb je altijd een vervoerbewijs binnen handbereik. Syntus heeft verschillende tickets en abonnementen te koop op deze app.

Syntus Nachtlijnen Utrecht

Tickets kunnen gekocht worden in de Syntus App en bij de chauffeur. Let op! Je kunt niet met OV-chipkaart reizen in de Syntus-nachtbussen!

Twents

Gelijk aan de informatie die geldt voor Syntus.

U-OV

In de reguliere bussen kan nog betaald worden met contant geld. In de U-OV nachtlijnen, die elke zaterdagnacht rijden, kun je betalen met je pinpas. Contant betalen in deze nachtlijnen is niet mogelijk. Wel kan er gebruik gemaakt worden van de OV-chipkaart wanneer daar het speciale nachtlijnenproduct op staat.

Waterbus

Aan boord van de schepen van Waterbus betaal je contant en kun je niet pinnen. Wil je een los kaartje kopen dan is dit ook van te voren mogelijk via de website van Waterbus.

Reizen met een OV-chipkaart

Het is het meest handig om te reizen met een OV-Chipkaart. Je reist dan op saldo of je koopt van te voren een product dat je op je OV-chipkaart laadt.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 p/m max. €18)